Tervakärryjä ja spinnereitä

posted in: Ajankohtaista | 0

9.-11.6.2017 järjestettiin Sarka-Versojen lippukuntaleiri Lauhanvuoren kansallispuistossa vuosien tauon jälkeen. Leiriä tehtiin sillä ajatuksella, että kaikki retkeilystä kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan iästä, partiokokemuksesta ja osaamisesta riippumatta. Mukana oli yhteensä 41 leiriläistä, jotka olivat iältään 2,5-70 vuotta!

Perjantaina alkaneella rakennusleirillä tarpojat, samoajat ja aikuiset kuljettivat leirin yhteiset tavarat Spitaalijärven pysäköintialueelta 800 metrin matkan Spitaalijärven itärannalle, jonne leiri pystytettiin. Perjantain aikana kasattiin keittiöteltaksi korotettu puolijoukkueteltta sekä partiolaisille kaksi puolijoukkuetelttaa majoitteiksi. Telttakyläämme täydensi vielä useampi pikkuteltta, joissa yöpyi aikuisia ja perheitä pienten lasten kanssa.

Seikkailijat, sudenpennut ja vielä muutama aikuinen lisää liittyi leirivahvuuteen lauantaina. Yhteinen aikamme leirillä aloitettiin aamupäivän avauksella yhdessä leirilauluja laulaen ja lippukunnanjohtajan sanoin. Leirikeittiön tarjoaman maastolounaan jälkeen sudenpennut, seikkailijat ja tarpojat siirtyivät rastitehtävien pariin. Ensimmäisellä rastilla kasattiin esivalmistetuista osista puiset kärryt, joilla ryhmät kuljettivat mukanaan trangiat ja ruoat päivän viimeiselle rastille. Kärryjen valmistuksessa käytettiin puukkoa pyörän kiilojen vuolemiseen ja vasaraa sekä nauloja kärryjen kokoamiseen. Viimeisen rastin aiheena oli maastoruoan valmistaminen trangialla. Matkalla ruokarastille ryhmät etsivät kasveja ympäröivästä metsästä. Trangiaruoat valmistuivat aikuisten ja samoajien opastuksella. Jouduttiinpa tiskivedenlämmityksessä käyttämään aika annos partiolaisten kekseliäisyyttä siihen, että kattila saatiin pysymään keittimen päällä.

Vatsa täynnä palattiin Lauhanvuoren huipulta takaisin Spitaalijärven leiripaikalle. Ilta kului vapaa-ajan merkeissä uiden sekä spinnereitä rakentaen, joista tulikin melkoinen hittituote. Spinnereitä valmistaessa tutuksi tuli lehtisaha ja kuulalaakerit. Jokainen spinneri sai koristeeksi persoonallisen maalauksen. Iltaohjelmaan kuului perinteinen iltanuotio ja maittava iltapala leirikeittiön valmistamana. Kyllä muuten oli muurinpohjaletuilla kysyntää!

Sunnuntaiaamu aukesi vähän kosteana, mutta leirimieliala oli kirkas. Aamun askareisiin kuului aamupala ja aamunavaus. Aamupäivän aikana kerrattiin ensiapua neljällä rastilla, joilla tutustuttiin muun muassa ensiapulaukun sisältöön ja opeteltiin hätäilmoituksen tekemistä. Sillä aikaa, kun partiolaiset olivat rasteilla, alkoivat vapaana olevat aikuiset purkamaan leirirakennelmia, jonka jälkeen tavarat siirrettiin taas 800 metrin matka pysäköintialueelle.

Leiri päättyi sunnuntaina klo 14:00 alkaneeseen yhteiseen päätöstilaisuuteen. Leirinjohtaja sai pestistään lippukunnalta kiitokseksi partioliikkeen perustaja B-P:n hatun.

 

Partioterveisin
Marko Viljanmaa
Leirinjohtaja

 

 

”On aika hiljaa kiittää ja kättä puristaa.

Nyt meidät yhteen liittää vain muistojemme maa.

Jäi jälki sydämiimme, jälki unelmiin.

Teille laulamme nyt: näkemiin.

 

                             Turvallista matkaa me toivotamme näin.

                             On aika purjeet nostaa ylöspäin.

                             Turvallista matkaa aalloilla elämän

                             kanssa hyvän ystävän.

 

Ei huomispäivän teitä voi kukaan aavistaa.

On josku kyyneleitä ja joskus naurattaa.

On yksi, joka pysyy, kaiken ymmärtää:

Jeesus vierellemme aina jää.

 

                             Turvallista matkaa me toivotamme näin.

                             On aika purjeet nostaa ylöspäin.

                             Turvallista matkaa aalloilla elämän

                             kanssa hyvän ystävän.”

 

(Leirin päätösjuhlassa laulettu Pekka Simojoen laulu: Jäähyväiset)