TOIMINTAKERTOMUS 2019

posted in: Ajankohtaista | 0

SARKA-VERSOT RY / TOIMINTAKERTOMUS 2019

Vuosi 2019 on nyt saatu toimia Seinäjoen Vapaaseurakunnan uusissa monitoimitiloissa. Sarka-Versojen toimintaan osoitettu partiokolo on palvellut meitä hyvin. Lisäksi ryhmien kokoontumisia on toimintasuunnitelman mukaisesti toteutettu paljon myös kolon ulkopuolella, luonnossa, kuten partiotoimintaan luontevasti kuuluu. Sarka-Versoissa on vuoden aikana yhtä aikaisesti toiminut viisi toimintaryhmää, joissa on ollut mukana lapsia ja nuoria sudenpennuista vaeltajiin. On myös toteutettu muutamia ryhmien yhteisiä kokoontumisia. Jokaisen ryhmän johtajat ovat olleet kullanarvoisia hoitaessaan heille uskottua partiopestiä. Myös aktiiviset perheenjäsenet ovat olleet suureksi avuksi perinteisissä lippukunnan tapahtumissa, leirityössä sekä varainhankinnassa. 

Maaliskuussa 2019 lippukunnallamme oli päävastuu versopartiolaisten valtakunnallisten Hiljaisten päivien järjestämisestä. Viikonlopun mittainen perinteinen tapahtuma yöpymisineen ja ruokailuineen järjestettiin Konferenssikeskus Valkeassa. Tapahtumaan kuuluva seikkailijoiden ja tarpojien maastokisa retkeiltiin Seinäjoen varrella ja kaupungin keskustan kohteissa. Ruokarastilla Lakeuden Ristin äärellä valmistettiin retkikeittimillä perinteistä seinäjokista kouluruokaa, eli pinaattilättyjä ja jauhelihakastiketta. Tapahtuma keräsi Seinäjoelle 120 partiolaista ja talkoolaisia oli mukana 35 henkilöä. Sunnuntain partiokirkossa oli mukana myös taustayhteisömme seurakuntalaisia.

Versojen 90-vuotisjuhlaleiri ’Pleissille’ osallistui Padasjoella Sarka-Versojen perheistä yhteensä 26 partiolaista ja perheenjäsentä. Rakennusleirillä oman rakennusmestarimme johdolla oli mukana muutama partiolainen, vartioleiriläiset telttailivat Villinlännen alaleirissä 8 yötä ja Hukkaputken sudenpentuleiriläiset sekä Minimaan perheleiriläiset osallistuivat leirille 4 vuorokauden ajan. Leirillä oli mukana myös kansainvälisiä vieraita Saksasta. Pleissin teemana oli ruoka ja rakentelu, ja molempia puuhia toteutettiin leirioloissa aktiivisesti päivittäin. Saimme Pleissillä uusia kokemuksia ja ystäviä, ja siitä jäi mukavia muistoja partiopaidan taskuun.

Koko lippukunnan väelle yhteisiä ja muillekin partiotoiminnasta kiinnostuneille avoimia tapahtumia järjestettiin vuoden aikana useita: Talviyöretki puolijoukkueteltoissa, partiokirkko ja partiolupauksen anto, kevätkauden päätösretki Ruissaaressa, syyskauden avausretki Isosaaressa sekä puurojuhla Joupiskan esteettömän reitin sotilaskoti Vuorenkolon pihamaalla. Lisäksi Sarka-Versot osallistuivat jälleen omalla panoksellaan Seinäjoen lippukuntien perinteisiin tapahtumiin eli partiomessuun ja itsenäisyyspäivän kynttiläkulkueeseen. Lisäksi olimme pop up -partioleirin merkeissä laajemmin paikallisten toimijoiden kanssa yhteistyössä toteuttamassa Käpälikön luontotapahtumaa Kyrkösjärven rantaan. Valtakunnallisen versotoiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa on edelleen ollut lippukunnastamme mukana kaksi aktiivista jäsentä ja Pohjanmaan Partiolaisten ensiapuryhmän yhtenä kouluttajana on jatkanut yksi innokas vaeltajaikäinen. Lippukunnan jäseniä on osallistunut partiopiirimme ensiapu- ja Akela-kursseille sekä versojen ryhmänohjaajakurssille. 

Peruspartioinnin ohella tavoitteenamme on ollut lippukunnan sisäinen hyvinvointi, oman näköisen ja kokoisen tehtävän löytyminen jokaiselle halukkaalle sekä vastuun jakautuminen. Näissä emme ole vielä tavoitteeseen päässeet, koska vastuullisia johtajia on joukossamme liian vähän innokkaaseen lapsilukuun nähden. Ihmeellisesti olemme kuitenkin selvinneet ja Sarka-Versoissa toimii monta elinvoimaista ja kasvavaa lapsiryhmää sekä hyvin omatoiminen nuorten samoaja/vaeltajavartio. Vuoden aikana hankittu ensimmäinen erä komeita lippukuntahuppareita on ollut konkreettinen ele yhteisöllisyyden vahvistamiseksi meidän kaikkien kesken. Lippukunnan ja sen jäsenten vuoteen on sisältynyt monia onnistumisia ja ikimuistoisia partiohetkiä yhdessä eri-ikäisten tovereiden kanssa, ja kaikista näistä olemme kiitollisia myös Taivaan Isälle.