Partiomessu Lakeuden Ristissä 23.4.2023

posted in: Ajankohtaista | 0

Partiomessun saarna 23.4.2023 Lakeuden Ristissä

Evankeliumi, Joh. 21: 15–19
Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun karitsoitani.” Sitten hän kysyi toistamiseen: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Kaitse minun lampaitani.” Vielä kolmannen kerran Jeesus kysyi: ”Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?” Pietari tuli surulliseksi siitä, että Jeesus kolmannen kerran kysyi häneltä: ”Olenko minä sinulle rakas?”, ja hän vastasi: ”Herra, sinä tiedät kaiken. Sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun lampaitani. Totisesti, totisesti: Kun olit nuori, sinä sidoit itse vyösi ja menit minne tahdoit. Mutta kun tulet vanhaksi, sinä ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo.” Näin Jeesus ilmaisi, millaisella kuolemalla Pietari oli kirkastava Jumalaa. Sitten hän sanoi: ”Seuraa minua.”

Partioviikko
Tällä viikolla on vietetty valtakunnallista partioviikkoa. Sen aikana partiolaiset ovat näkyneet enemmän ihan kaupunkien katukuvassa. Eilen Törnävän kirkkotiellä vastaani tulikin monta partiolaista kartat käsissä, eväät taskussa ja partiohuivit kaulassa.Viikon aikana on järjestetty paljon erilaisia tapahtumia. Esimerkiksi tänään satapäinen joukko partiolaisia kokoontuu Valkeassa.

Moni mieltää partion lasten ja nuorten harrastuksena, mutta partion voi aivan yhtä hyvin aloittaa myös aikuisena. Näin kävi minulle. Työni puolesta olen toiminut sekä nuorisotyönohjaaja opiskelijoiden Ohjus-lippukunnassa että Keski-Pohjanmaalla Himangan Nuotioveljissä. Sieltä muistona tämä sininen partiohuivi, jonka keskellä on kuvattuna Himangan halki virtaava Lestijoki.

Partiovyö
Lapsena muistan ihailleeni partiolaisten ruskeaa nahkavyötä. Vyössä roikkuu pidikkeitä, joihin voi kiinnittää vaikka puukon ja juomamukin. Tuossa vyössä on mielenkiintoinen solki ja tapa, jolla se kiinnitetään. Soljen keskellä on partion tunnuksena lilja. Soljessa on myös kaksi sanaa.

Lapsena en oikein hahmottanut tuota soljessa olevaa tekstiä. Sain selvää vain toisesta sanasta. Ihmettelin sitä ja mietin, mitä se tarkoittaa. En ehkä nyt osaa sanoa tuota ihmettelemääni sanaa oikeanlaisella äänenpainolla, mutta lapsena kysyin äidiltäni: -Miksi tuossa vyössä lukee: Olé. Luulin, että vyössä oleva sana on espanjaa: olé! Se tarkoittaa jotain sen kaltaista kuin hurraa tai jippii.

Oikeasti partiovyössä lukee ympäri maailmaa käytössä oleva partiolaisen tunnus ja sanat: Ole valmis. Kun partioliikkeen perustajalta, Robert Baden-Powell:lta, aikoinaan kysyttiin ”Ole valmis, mihin?”, Baden-Powell vastasi: ”Kaikkeen”.

Partiolaisen tunnus, ole valmis, viestii partiolaisten auttamis- ja palvelemishalukkuudesta. Tätä tehtävää partiolaiset lupaavat hoitaa parhaansa mukaan. Se pitää sisällään huolenpidon niin toisista ihmisistä kuin koko luomakunnasta.

Jeesus, valmiina kaikkeen
Partiolaisen tunnus olla aina valmiina kaikkeen tuntuu vaativalta. Tiedän kyllä yhden keneltä se onnistui.

Tänään, kun ajattelen pääsiäisen sanomaa: Jeesuksen kuolemaa ja ennen kaikkea ylösnousemusta, tiedän, että Jeesus oli valmis kaikkeen. Tänään siitä kertoo ehtoollisen aikana laulettava nuorten veisu sanoilla: Yksi kaiken antoi omastaan, kaiken voitti rakkaudellaan. Kristus kuoli vuoksi jokaisen, leivän mursi meitä siunaten. Auttamis- ja palvelemishalukkuudesta Jeesus oli valmis kuolemaan, jotta me saisimme synnit anteeksi, jotta pahan valta väistyy ja että meillä on elämä kuoleman jälkeen.

Pietarille Jeesus on rakas
Itseni tavoin tiedän erään toisen, joka kyllä halusi olla aina valmiina, mutta ei aivan siinä onnistunut.

Tänään päivän evankeliumi kertoi Pietarista, joka kohtasi ylösnousseen Jeesuksen. Tunnelma oli vähän toinen kuin verrattuna hetkeen, kun Jeesus kutsui Pietaria kalastusverkkojen ääreltä seuraansa. Silloin Pietari oli heti valmis. Noin kolmen vuoden ajan Pietari seurasi Jeesusta.

Vielä silloinkin, kun Jeesus kertoi oppilailleen, että joku hänet kavaltaa ja toinen kieltää, Pietari oli valmis pysymään Jeesuksen rinnalla vaikka kuolemaan asti. Toisin kuitenkin kävi. Pietari kielsi edes tuntevansa Jeesusta, kun sitä häneltä kysyttiin. Tuo hetki ei ollut Pietarin elämässä mitenkään hurraa-huutojen arvoinen. Voi vain aavistaa, että Pietarin mieli oli nuhruinen ja epämukava.

Nämä Pietarin tunnot voivat olla tuttuja meille elämänmatkan varrelta. Aina ei käsi riitä auttamaan, aina ei halua ja jaksa palvella, aina ei uskalla, aina ei ole aikaa ja taitoa.

Kuolemansa ja ylösnousemisensa jälkeen Jeesus lähestyy Pietaria. Jeesus uudistaa kutsun seuraansa ja olla valmiina. Jeesus tekee sen kysymällä kolmeen eri Pietarilta: rakastatko sinä minua, olenko minä sinulle rakas.

Pietarille Jeesus on rakas. Jeesukselle Pietari on rakas. Siksi Jeesus antaa Pietarille tehtävän pitää huolta hänen laumastaan, ruokkia hänen lampaitaan ja karitsoitaan. Tällä tavoin Pietari sai jatkaa Hyvän Paimenen, Jeesuksen, työtä.

Hyvä Paimen, tänäänkin
Aikoinaan Jeesus vertasi itseään Hyvään Paimeneen. Kuva Jeesuksesta paimenena oli lohdullinen Jeesuksen seurassa kulkeville. Huolten ja hädän keskellä moni tunsi, että Jeesus ottaa heidät hoitoonsa kuin hyvä paimen. Hyvänä Paimenena Jeesus johtaa laumaansa vesien äärelle ja vihreille niityille, etsii eksyneet ja hoivaa loukkaantunutta.

Tällaiseen tehtävään Jeesus kutsuu meitäkin. Hän kutsuu meitä olemaan valmiina kaikkeen, valmiina palvelemaan ja auttamaan toisia. Valmiina jakamaan yhteisen ilon, valmiina kulkemaan yksinäisen ja surevan rinnalla.

Samalla on hyvä muistaa, että Jeesuksen kutsu olla aina valmiina pitää sisällään lupauksen. Me emme tee työtämme yksin. Me voimme tehdä parhaamme, kun Jeesus on edelleen aina valmiina meitä rohkaisemaan ja kuulemaan. Rakkaudessaan hän on aina valmiina ohjaamaan ja opastamaan meitä.

 

Arja Peltoketo

kappalainen

Seinäjoen alueseurakunta